SLS Vysočina postupně zpřístupňuje nové objekty na Veselém Kopci

Home » Archiv aktualit » SLS Vysočina postupně zpřístupňuje nové objekty na Veselém Kopci

Datum vydání: 2. 10. 2014

Na konci roku 2013 získal Soubor lidových staveb Vysočina do vlastnictví usedlost č. p. 4, která pochází z poloviny 17. století. Je jedinou stavbou stojící v areálu muzea na Veselém Kopci na původním místě.

„Usedlost postupně opravujeme tak, aby ji bylo možné zpřístupnit návštěvníkům. Podařilo se nám dokončit opravu zajímavé stodoly a unikátního haltýře. Obě tyto části usedlosti jsou návštěvníkům přístupné,“ uvedla vedoucí správy SLS Vysočina PhDr. Ilona Vojancová. Především haltýř, který naleznete v louce za stodolou, je zajímavým dokladem lidového stavitelství. Jedná se o drobnou stavbu roubenou ze dřeva, která stojí nad pramenem vody. Haltýř je rozdělen na dvě části. V jedné je studánka a druhá část, kterou lze uzavřít dvířky, sloužila ke chlazení a ukládání potravin. Touto částí protéká voda ze studánky, na dřevěnou podlážku se stavěly například krajáče s mlékem. Dveře mají zámek ze dřeva s důmyslným mechanismem umožňujícím jejich uzamčení dřevěným klíčem. Podobné stavby v minulosti ve vesnicích stávaly, bývaly roubené ze dřeva nebo klenuté z kamene. V posledních desetiletích však zmizely. Veselokopecký haltýř je jedním z posledních, který lze spatřit na původním místě.

Veselý Kopec můžete navštívit do konce října od úterý do neděle v době od 9 do 16 hodin. Soubor lidových staveb Vysočina kromě kulturních programů v roce 2014 pokračuje v obnově některých objektů. Tyto práce však mohou být realizovány pouze z běžného rozpočtu přiděleného zřizovatelem na tento rok. Pokračovaly práce na transferu truhlářské dílny z Možděnice tak, aby přes zimu bylo možné dokončit interiér tohoto roubeného objektu. Množství předmětů sloužících k vybavení dílny se musí před instalací ošetřit v konzervátorské dílně. V příští sezoně se však návštěvníci mohou těšit na otevření této dílny, budou tak moci obdivovat zajímavá nářadí a výrobky.

Na Betlémě připravujeme v jednom z objektů otevření pilníkářské dílny. Tato expozice bude připomínkou řemesla, které bylo rozšířeno v okolních vesnicích. Základem expozice je vybavení dílny získané v Křižánkách.

Ilona Vojancová

Objekty

SLS Vysočina postupně zpřístupňuje nové objekty na Veselém Kopci SLS Vysočina postupně zpřístupňuje nové objekty na Veselém Kopci