Unikátní galerie v Heřmanově Městci

Home » Archiv aktualit » Unikátní galerie v Heřmanově Městci

Datum vydání: 20. 12. 2017

V budově bývalé židovské školy v Heřmanově Městci můžete navštívit Gallery Cyrany. Co v ní najdete? Shromažďuje rozsáhlou sbírku uměleckých děl východočeských malířů a sochařů 20. století. Nejde pouze o zdejší rodáky, ale i o kumštýře, kteří v této oblasti našli svůj domov, přechodně tu pobývali nebo sem pravidelně zajížděli.

O co konkrétně jde?

O obrazy, plastiky, kresby, grafické listy a koláže, které darovali městu Heřmanův Městec manželé Ema a Josef Horákovi. Tvorba mnohých autorů přesahuje svou úrovní regionální rámec. U některých z nich, jako jsou František Kupka, Bohumil Kubišta, Jindřich Štýrský, Josef Šíma, Jan Zrzavý či Jan Kotík, dosahuje sbírka dokonce významu celoevropského!

Mimochodem – víte, že židovská škola byla součástí židovského ghetta a svému účelu sloužila do roku 1909? Byla také úředním místem a bytem krajského rabína. Za 150 let své existence prošla pohnutou historií, nejednou stavební úpravou a nakonec téměř totální devastací. Na konci 20. století se však, díky péči města a za pomoci státu a Společnosti ochránců židovské kultury v Heřmanově Městci, dočkala rekonstrukce. Slavnostně otevřena byla 25. listopadu 2001. Od roku 2002 slouží jako stálá galerie.

Přijďte si prohlédnout sbírku bezmála 300 uměleckých děl a třeba se dozvědět, proč právě nese název Cyrany! Otevírací doba je stejná jako v synagoze. Mimo ni si prohlídku lze i dohodnout v Turistickém informačním centru Heřmanův Městec, na telefonním čísle 469 625 147.

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Unikátní galerie v Heřmanově Městci, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy Unikátní galerie v Heřmanově Městci, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy